restfulblanket_logo_gennemsigtig

Bæredygtighed

Bæredygtighed er en af de vigtigste værdier hos RestfulBlanket® (tidl. Omsorg og Teknik). Så langt som muligt og så godt som muligt. 

Vi har en tanke om, at det naturlige valg, er det bedste – specielt hvis du skal sove med det tæt på kroppen. 

Men lad os starte med begyndelsen…

Vi har begge børn, med udfordringer. Den ene større end den anden, men fælles for vores børn er at de har søvnproblemer. Min datter fik en kugledyne af kommunen, da hun var 2 år. Det var et KÆMPE skrummel, fyldt med plastikkugler. Den var ikke særlig praktisk og ikke særlig rar at sove med. Den hjalp indimellem, men der hvor hun ofte har brug for tryghed og tyngde, er eftermiddagene, hvor hun er brugt og har det svært. Hun har brug for at stemple ud og kan ikke være i sig selv. Så er det godt for hende med tyngde. Der var kugledynen ikke så nem, at bruge. Hun kunne ikke blive pakket ind i den og den fyldte, så det var svært at sidde med bamse og ipad samtidig. 

Jeg havde læst på nettet at nogen havde lavet en dyne med kastanjer. Det var efterår og jeg tænkte: SUPER idé, det gør jeg. 

Vi gik i skoven og samlede kastanjer. Tørrede dem i ovnen og lavede en dyne. Princippet i det, var super. Den havde meget mindre massefylde og den var nemmere at putte omkring hende. Desværre havde kastanjerne nogle meget væsentlige ulemper. Dels larmede de HELT vildt. Det lød simpelthen som en raslekoncert, når man rørte ved dynen og det er ikke praktisk, når man skal sove. :-/

Den anden og faktisk ret alvorlig ulempe var, at kastanjerne ikke kunne blive fri for svampesporer. Selvom de tørrede ind og blev mere eller mindre hule, så var der mug-støv inden i dem og de sprækkede…! 

Men idéen om dyner, som puttede bedre, var fri for plastik (og kunne laves billigere) ville ikke slippe os. 

Vi lavede den næste dyne med hvedekerner. Da jeg bor på landet, fik jeg fat i en landmand og fik lov til at købe en spand kerner, som ellers skulle være brugt til foder. Jeg lavede en dyne til min datter og en til mig selv. 

De virkede! Jeg sov selv meget bedre (jeg har også adhd), min datter brugte (og bruger) den ikke så meget om natten, men hendes eftermiddage er meget bedre, når hun bliver rullet ind i sin spelt dyne og ‘sidder til ladning’. 

Dog kunne vi også spotte mindst én ulempe ved hvedekerner… Dynerne med hvedekerner, kan jo ikke vaskes. – For vores vedkommende, bruger vi dem aldrig uden et tæppe eller dyne under og vi bruger faktisk stadig de første prototyper her 6-7 år senere. Vi elsker simpelthen ‘putte-evnen’, vægten, lyden (- eller rettere manglen på samme) og at de ikke fylder noget. Vi har valgt at betale for en kuffert på flyet, hvis vi har været ude og rejse, så vi kan have vores dyner med 🙂 Ikke fordi de fylder så meget, men fordi vægten er en del i overkanten til håndbagagen.

På det her tidspunkt var Omsorg og Teknik kun ønsketanker. Firmaet endte med at ligge i ‘skuffen’ i flere år, da et handicappet barn kræver rigtig meget i hverdagen og selvfølgelig er min datter førsteprioritet. 

Men tankerne omkring dyner, udviklingsmuligheder osv., har spiret mellem os i Omsorg og Teknik. Vi begyndte at undersøge andre muligheder for fyld, som både ville kunne vaskes, tørres osv. Uden at tage skade. Stadig med det fokus, at det skulle være naturligt og bæredygtigt. Det er med tiden blevet til, Speltkerner (som jo desværre har de samme ulemper som hvede), Kirsebærsten, Vindruekerner og det nyeste fyld som er rapsfrø. 

Vi vælger at bruge økotex bomuld, når vi syr. Vi kunne vælge at gøre det endnu mere bæredygtigt, hvis vi havde fairtrade stof, som var håndlavet osv.. Men vi har også det fokus, at vores dyner skal være tilgængelige for det almene menneske og ikke koste en formue, som kugledyner, kædedyner osv. Som tidligere blev bevilget af kommunerne. Derfor har vi valgt et slags kompromis der. 

En anden og ikke mindre uvæsentlig ting, omkring bæredygtighed for os, er at vi ønsker at forblive NÆRPRODUCERET. Uanset, hvor stort Omsorg og Teknik skulle ende med at blive. Vi har lyst til, at vores produkter altid skal kunne tilpasses lige præcis de ønsker, vores kunder har. Det kan vi, hvis det er nærproduceret. Samtidig, ønsker vi ikke at sende vores ting til fx asien, da vi mener, at vi skal kunne stå inde for arbejdsforhold og produktionslinier. Derudover, ønsker vi at mindske Co2 udledningen, ved at minimere transport af vores råvarer, samt færdige produkter.

Vi er blevet anerkendt af ‘Plastik Nej tak!’ og det er vi stolte af. Det kan vi med stolthed sige at vi er. Ingen af vores produkter er fyldt med hverken plastik eller kemikalier. Vi vasker alt stof i neutral vaskemiddel, inden vi syr af det og alle vores forskellige fyld, er økologiske og kommer fra Europa.

Når vi så, har været hele cirklen igennem, så kan vi med stolthed sige, at vi gør vores bedste for at lave de produkter vi tror på. – og som vi selv ville vælge, hvis vi stod i rollen som køber. 

Hvornår skal vi putte dig? #vielskeratputtedig